همگام با پیشرفت دانش روانشناسی و مطرح شدن نظریه های یادگیری جدید روشهای ارزشیابی نیز تغییر کرده است. هنگامی که نظریه های غالب در روانشناسی نظریه های رفتار گرایی بودند تأکید روی روشهای سنجش هدفهای کاملاً دقیق رفتاری با استفاده از آزمونهای عینی و چهار گزینهای بود، اما زمانی که رویکردهای تازهتری مثل شناخت گرایی و سازنده گرایی پا به عرصه گذاشتند ابزارهای سنجش نیز تغیر کردند و به سمتی پیش رفتند تا بتوانند مهارتهای پیچیدهتری مثل: تفکر، درک و فهم، استدلال، حل مسئله و کاربرد آموختهها در شرایط واقعی را مورد سنجش قرار دهد. بنابراین "ارزشیابی باید جزئی از فرآیند یاددهی –یادگیری محسوب شود، زیرا هدف آن بهبود بخشیدن و اصلاح کردن آموزش است نه صرفا تعیین میزان موفقیت در پیشرفت تحصیلی. ارزشیابی اگر در مسیر فرآیند آموزشی انجام گیرد، تعیین میکند که چه چیزی، به چه کسی، در چه زمانی، به چه منظوری و چگونه باید آموزش داده شود با رفتارهای مطلوب و منطبق با اهداف فرا گرفته شوند" (رستگار، 1382، نقل از فرج اللهی و حقیقی، 1386، ص 85). روش ارزشیابی که میتواند انتظارات فوق را برآورده سازد به نام ارزشیابی توصیفی شناخته شده است.
مبانی نظری ارزشیابی توصیفی
قضاوت درست در زمین? میزان و عمق یادگیری باید متکی به شواهد و اطلاعات گوناگون و مستندی باشد که به طور مستمر در فرآیند یادگیری گردآوری شود.یا به عبارتی ارزشیابی
زمانی بیشترین تأثیر را دارد که منعکس کنندهی یادگیری همه جانبه و تعامل و عملکرد آشکار فراگیران و آنچه آنان با دانش خود انجام میدهند باشد، لذا نمیتوان ارزشیابی را پایان کار دانست (فرجاللهی و حقیقی، 1386). درآموزشوپرورشسنتی،ارزشیابی،آخرینگاماستوبرایتصمیمگیریدرباره ارتقایدانشآموزانبهپایههایتحصیلیبالاتربهکارمیرود. اکنونارزشیابی،بخش جداییناپذیروهمگامفرایندآموزش - یادگیریاستکهبهجایطبقهبندیدانشآموزان، برهدایتِیادگیریآنهامتمرکزاست(شریفی،1383، نقل از رضایی و سیف، 1385، ص 13). الگویارزشیابیکیفی - توصیفیبهعنواننسخهکاملترارزشیابیمستمر،درصددآن استتاشیو?متفاوتخودرادربدن?نظامآموزشیمستقرنماید (حسنیوکاظمی، 1382، نقل از حسنی و احمدی، 1386). اینپدیدهرامیتوانحداقلاز دوریشهمرتبطبههمتبیینکرد : یکیرویکردهایجدیددرروانشناسییادگیری،نظیرشناختگراییوسازندهگرایییاسازندگیودیگرینهضتاصلاحاتآموزشیو تغییراتبرنامهدرسیومقایسههایبینالمللیدرموضوعهایمختلفدرسیونیازبه افزایشاستانداردهایآموزشی(سیف، 1382؛ شپرد، 2000؛ اگن و چاوچک، 2001؛ رازدوسک-پوکو، 1998؛ بلک و ویلیام، 1998؛ نقل از رضایی و سیف، 1385، ص 13).
برخی از اصول مهم یادگیری در نظری? سازندهگرایی
همانگونه که ذکر شد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی متأثر از نظریه های یادگیری بوده است و یکی از این نظریه ها، نظری? یادگیری سازندهگرایی است. از مهمترین مفروضات نظریه سازندگی این است که تعامل یادگیرنده با موضوع یادگیری باعث شکل گیری دانش هر فرد می شود و افراد از شرایطی که ظاهراً یکسان به نطر می رسند، ادراک متفاوتی دارند(سیف، 85). اپستین (2002) برخی از اصول مهم یادگیری در نظریه سازنده گرایی را به شرح زیر ذکر کرده است:
4- باورهایانگیزشیدانشآموزاننقشبسیارمهمیدریادگیریمعنادارایفامیکند (نقل از خوشخلق و اسلامیه، 1385).
پیروان نظری? سازندهگرایی بیشتر از آنکه به آموزش واقعیتها، مفاهیم، و دیگر دانشهای گزارهای اهمیت بدهند بر دانش روندی یا روشی و مشروط، یعنی دانستن اینکه چه وقت و چگونه از مهارتها و روشها استفاده کرد، تأکید میورزند (سیف، 1385، ص 336). در این نظریه ارزشیابی از کار دانشآموزان به کمک نمایش، ارائه مجموعه کارها، و عملکرد یادگیرندگان انجام میگیرد (همان منبع).
اهداف ارزشیابی توصیفی در کشور
ارزشیابی باید جزئی از آموزش تلقی شود و جهت آموزش را تعیین و پیشرونده کند، به عبارتی دیگر ارزشیابی به عمل آید تا آموزش بهتر صورت گیرد نه اینکه آموزش انجام گیرد تا ارزشیابی به عمل آید (فرجاللهی و حقیقی، 1386، ص 92). دراجرایطرحجدیدارزشیابیتوصیفیدرمدارسمشمولطرح،تلاشمیشودتابا تاکیدبر ارزشیابیتکوینی،ارزشیابیعملکردیوهمچنیندادنبازخوردتوصیفی،شرایط بهتریبرای یادگیریفراهمشود . بنابراین،انتظارمی رودکهایننظامارزشیابیدرعملکرد تحصیلی،باورهاونگرشهایدانشآموزانتاثیرمثبتیداشته باشد (رضایی و سیف، 85، ص 17).
محمدی و اخوان تفتی (1386) موارد زیر را از جمله اهداف ارزشیابی توصیفی ذکر کردهاند:
·بهبود کیفیت فرآیند یاددهی-یادگیری
·فراهم کردن زمینهی مناسب برای حذف فرهنگ بیستگرایی
·تأکید بر اهداف آموزش و پرورش از طریق توجه به فرآیند یادگیری به جای تأکید بر محتوا
·زمینه مناسب برای حذف حاکمیت مطلق امتحانات پایانی در تعیین سرنوشت تحصیلی
·افزایش بهداشت روانی محیط یاددهی-یادگیری با کاهش اعتبار نمره (ص 76).
همچنین مواردی مثل: اهمیت دادن به تلاش مستمر برای یادگیری، جلوگیری از احساس شکست، افزایش احتمال موفقیت را نیز میتوان از اهداف ارزشیابی توصیفی به شمار آورد.
چالشهای فراروی ارزشیابی توصیفی در کشور
خوش خلق و شریفی (1385) چالشهای فراروی ارزشیابی توصیفی در کشور را در پنج گروه کلی تقسیم کردهاند که عبارتند از:
1-نامشخص بودن هویت مفهوم ارزشیابی توصیفی
2-ناکامی در ارتقای یادگیری دانشآموزان
3-فقدان ابزارهای سنجش کیفی برای گردآوری دادهها در بارهی فرآیند یادگیری
4-فقدان یک برنامهی روشن و مدون برای تربیت نیروهای متخصص
5-فقدان یک برنامهی مدون برای پیشبینی و تأمین منابع مالی، امکانات و تجهیزات خاص فعالیتهای کیفی (ص 40-41).
همچنین برای عدم موفقیت طرح در مناطق مختلف دلایلی مثل:
·عدم آشنایی معلمان و مدیران با طرح
·حجم زیاد کتابها
·تعداد زیاد دانشآموزان در کلاس درس
·عدم استقبال طرح از سوی برخی از مجریان به ویژه معلمان مرد
·عدم تعهد برخی از مدارس مجری
·نبود سازماندهی و حمایت کافی را ذکر کردهاند ( مرتضایینژاد، 1384؛ کلهر، 1384؛
محقق معین، 1382؛ نقل از رضهیی و سیف، 1385، ص 30).
نتیجهگیری
برای رسیدن به شناخت کیفی و قضاوت در زمین? کیفیت تأثیر گذاری باید فرد به عنوان یک کل واحد و از جهات مختلف به صورتی عمیق و دقیق مورد مطالعه قرار گیرد (کیامنش، 1369، ص 48). اگرچه گروهی از متخصصان از ارزشیابی توصیفی حمایت میکنند و استفاده از ارزشیابی کمی را به کلی رد میکنند، و در مقابل نیز گروهی به شدت از روشهای کمی حمایت میکنند، در سالهای اخیر این شیو? تقسیمبندی عمل ارزشیابی به دو روش کمی و کیفی، تا حدود زیادی رنگ باخته است و متخصصان ارزشیابی به این نتیجه رسیدهاند که برای هم? موارد و موضوعهای مورد ارزشیابی نمیتوان تنها یک شیوه را مورد استفاده قرار داد. بنابر این لازم است برای ارزشیابی بعضی از موضوعات و یادگیری ها ار ارزشیابی کیفی و بعضی دیگر از ارزشیابی کمی و گاهی هم ممکن است از هر دو نوع توأماً استفاده کرد (همان منبع).
معلمان میتوانند یکی از مهمترین عنصر تأثیر گزار در هر نظام آموزشی باشند. بنابر این تا زمانی که معلمان کشور از مبنای نظری ارزشیابی توصیفی آگاهی نداشته باشند و از اجرای آن طفره بروند یا در برابر آن مقاومت کنند و در عمل صرفاً به ارزشیابی سنتی روی آورند و ارزشیابی از یادگیریهای فراگیران را محدود به سنجش دانش گزارهای آنان بکنند اجرای طرح ارزشیابی توصیفی با موفقیت همراه نخواهد شد. با یان وجود، آموزش معلمان در زمینه اصول و روش اجرای ارزشیابی توصیفی یکی از ضرورتهایی است که باید مد نظر قرار گیرد.